Mistä tessillä on sovittu?

Pistetään lusikkamme yhteiseen soppaan!

Yliopistojen yleinen työehtosopimus on sopimus yliopistolla työskentelevien työehdoista. Sopimuksen sisällöstä neuvottelevat työntekijöitä edustava neuvottelujärjestö JUKO ja työnantajia edustava Sivistystyönantajat. Koska kysymyksessä on aito sopimus, tarkoittaa se sitä, että kaikki työehtosopimuksen määräykset ovat pitkien neuvottelujen tulosta.

Työajoista, palkallisista perhevapaista, sairausajan palkoista, vuosilomista, opetustuntikatoista sekä henkilöstön edustajista neuvotellaan aina parin vuoden välein. Jos näitä neuvotteluja ei käytäisi, työntekijöiden ehdot määräytyisivät viime kädessä työlainsäädännön perusteella. Tällöin mm. lauantai kuluttaisi lomapäivän, perhevapaat korvaisi vain Kela ja opettamisen määrästä päättäisi työnantaja. 

Hyvä soppa syntyy, kun siihen laitetaan laadukkaat raaka-aineet, ja ravitsevalla sopalla jaksaa tehdä pitkiäkin työpäiviä. Myös hyvä työehtosopimus syntyy hyvistä ja reiluista ehdoista. Työehtosopimuksella kehitetään työelämää ja sen vaikutus ulottuu myös vapaa-aikaan. Työehtosopimuksessa näkyvät myös yhteiskunnalliset muutokset, kuten vaikkapa koronapandemiasta johtuva laajentunut etätyökäytäntö tai tuleva perhevapaauudistus, joka tuo vanhemmille joustoa.

Niin työnantajat kuin työntekijät tarvitsevat työehtosopimusta, sillä se tuo työelämään hyvinvointia ja vakautta, ja auttaa organisaatioita ja työntekijöitä tekemään suunnitelmia tulevaisuuteen. 

Meillä on kaikki välineet luoda yhdessä toimiva työehtosopimus. Pistämme siis yhdessä lusikkamme soppaan, mutta emme hämmentääksemme vaan tehdäksemme työehtosopimuksesta entistä paremman – neuvotellen ja sopien. Kokkeina toimivat työelämän parhaat asiantuntijat eli neuvottelujärjestömme JUKO yhdessä ammattiliittojen kanssa. Jos et ole vielä ammattiliiton jäsen, ole yhteydessä työpaikkasi luottamusmiehiin. Vain ammattiliiton jäsenenä olet mukana työehtosopimuksen kehittämisessä ja puolustamisessa!