Universitetspersonalens arbetsförhållanden måste förbättras

Universitetspersonalen har varit flexibel under hela pandemin. Som universitetsrektorerna skriver har lärarna belastats av att ta i bruk distansundervisningsredskap och nya pedagogiska lösningar och två vårar har universiteten dessutom ordnat urvalsprov med omfattande undantagsarrangemang. Vetenskaplig forskning är en av hörnstenarna i samhällets kristålighet. 

Universitetssektorns förhandlingar om ett nytt kollektivavtal har nu börjat. Vid ett gemensamt seminarium fick vi och arbetsgivarsidan en översikt över landets allmänna ekonomiska situation och universitetens ekonomi. Och så hörde vi om Varmas enkäter om välbefinnande. Vi diskuterade också förhandlingarnas spelregler.

Med kollektivavtalen kommer man överens om universitetspersonalens arbetsvillkor och löneförhöjningar. Vi vill att universiteten ska vara konkurrenskraftiga och attraktiva arbetsplatser och föregångare inom ett gott arbetsliv. Universitetspersonalens arbetsförhållanden bör förbättras. Undervisnings- och forskningspersonalen bör ha mer tid för forskning och konstnärlig verksamhet. Det är rent ut sagt skamligt att 70 procent av undervisnings- och forskningspersonalen fortfarande är visstidsanställda. Spelreglerna för distansarbete och arbete på flera ställen behöver bli klarare, särskilt för övriga sakkunnigas del. Förtroendemännen är viktiga aktörer i frågor som rör personalen. Deras verksamhetsförutsättningar och möjligheter att få information bör förbättras.  

Och löneförhöjningarna då? Jag har förhandlat om universitetens kollektivavtal sedan år 2009 och varje gång hört hur universitetens finansiering minskat och hur framtiden är full av osäkerhetsfaktorer. Inflationen galopperar och ramförhandlingarna står för dörren. Vi strävar efter en lönelösning som ökar köpkraften. Förhandlingsorganisationen FOSU har traditionellt talat för procentuella generella påslag, för att kunna trygga en balanserad löneutveckling för alla personalgrupper. 

Följ gärna med universitetsförhandlingarna på FOSU:s och förbundens webbsidor och i sociala medier under taggen #Neuvotellen2022 #isamråd2022 #Negotiating2022

På webbplatsenTyöehtosoppa/Avtalssoppan/For your benefit finns mer information om universitetens kollektivavtal och dess betydelse för universitetspersonalen.  

Tarja Niemelä

Ordförande för FOSU:s universitetsdelegation

verksamhetsledare, Professorsförbundet


Förhandlingarna

Universitetens nuvarande kollektivavtal gäller till slutet av mars och målet är att klara av förhandlingarna innan dess. Parterna i universitetssektorns kollektivavtalsförhandlingar höll ett gemensamt seminarium den 1.2. Förhandlingarna började den 11.2.

Vem förhandlar?

Universitetspersonalen representeras i KA-förhandlingarna av Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, Fackförbundet PRO och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL. Arbetsgivarsidan representeras av Bildningsarbetsgivarna rf.

Förhandlare för FOSU:s universitetssektor är förhandlingschef Katja Aho (FOSU), universitetsdelegationens ordförande Tarja Niemelä (verksamhetsledare, Professorsförbundet), universitetsdelegationens medlem Hanna Tanskanen (specialsakkunnig, OAJ), delegationsmedlem Petri Toiviainen (förhandlingschef, Högskoleutbildade samhällsvetare) och universitetsdelegationens viceordförande Mia Weckman (intressebevakningsledare, Forskarförbundet). Vi är ett erfaret team som jobbar tätt ihop. Vi får stöd av FOSU:s universitetsdelegation där alla universitetssektorns akava-förbund är representerade direkt eller genom sammanslutningar mellan förbunden.