Vi är universitetet!

Rysslands attack mot Ukraina berör oss alla. I enlighet med EU:s riktlinjer fryser Finland högskole- och forskningssamarbetet med Ryssland. Åtgärden är inriktad till stöd för Ukraina, inte mot ryska studerande och forskare.

En grupp ryska forskare som är verksamma i Finland kräver att krigshandlingarna i Ukraina upphör. Universiteten bereder i samarbete med Undervisnings- och kulturministeriet (UKM) åtgärder för att stödja ukrainska studerande, anställda vid högskolorna och forskare och för att erbjuda dem som flyr kriget möjligheter att studera eller arbeta i Finland.

De universitetsanställda har fått bära ett tungt lass under hela pandemin. Som universitetens rektorer skriver har lärarna belastats av att ta till sig distansverktyg och nya pedagogiska lösningar inom undervisningen, och under två vårar har universiteten också ordnat inträdesprov genom omfattande undantagsarrangemang.

Vid universitetens pågående kollektivavtalsförhandlingar kommer vi överens om de universitetsanställdas anställningsvillkor och löneförhöjningar. Vi vill att universiteten ska vara konkurrenskraftiga och attraktiva arbetsplatser och föregångare i ett gott arbetsliv.

Undervisnings- och forskningspersonalen ska ha mer tid för forskning och konstnärlig verksamhet. Av undervisnings- och forskningspersonalen är 70 procent fortfarande visstidsanställda, och sätt att förbättra situationen måste hittas också vid kollektivavtalsförhandlingarna.

I synnerhet för övrig sakkunnigpersonal behöver spelreglerna för distansarbete och multilokalt arbete förtydligas. Förtroendemännen är centrala aktörer i personalfrågor och deras verksamhetsförutsättningar och förutsättningar att få information måste förbättras.

Jag har förhandlat om universitetens kollektivavtal från första början, och så gott som varje gång har försämringsförslagen gällt i synnerhet den totala arbetstiden för undervisnings- och forskningspersonalen.

Under ungefär varannan omgång har arbetsgivaren föreslagit ändringar i ersättningarna för sjukfrånvaro.

Löneförhöjningar förhandlas i allmänhet i det skedet då det har nåtts något slags samförstånd om de övriga anställningsvillkoren. Löntagarorganisationerna eftersträvar löneavtal som förbättrar köpkraften.

Enligt Finlands Banks färska prognoser avtar den ekonomiska tillväxten under innevarande år till 0,5–2 procent och samtidigt stiger inflationen till 4–5 procent.

Förhandlingsorganisationen FOSU, som i avtalsförhandlingarna företräder Akavamedlemmar inom den offentliga sektorn, har traditionellt drivit på procentuella generella tillägg för att vi ska kunna trygga en balanserad löneutveckling för alla personalgrupper – för vi är universitetet.

Det lönar sig att följa universitetsförhandlingarna på FOSU:s och förbundens webbsidor samt via sociala medier. Mer information om universitetens kollektivavtal och dess betydelse för de universitetsanställda finns på webbplatsen Työehtosoppa/Avtalssoppan/For your benefit.

Tarja Niemelä

Skribenten är FOSU:s ordförande för delegationen för universitetssektorn och verksamhetschef för Professorsförbundet.