Yliopistoneuvottelut: keskeiset tekstitavoitteet tarkastelussa

Neuvottelut yliopistojen noin 34 000 palkansaajan työehdoista jatkuivat 21. maaliskuuta.

Palkansaajien ja työnantajan edustajat keskustelivat tänään molempien osapuolten keskeisistä tekstitavoitteista.

Näkemykset ovat vielä kaukana toisistaan. Teemoitimme neuvottelutapaamiset tälle viikolle, keskiviikkona jatkamme perhevapaauudistuksen käsittelyä, JUKOn yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Katja Aho kertoo.

Neuvottelut jatkuvat 23. maaliskuuta.

Neuvottelut luupissa kaikilla kanavillamme!

Kerromme sopimusneuvotteluista kotisivullamme www.juko.fi. Seuraa meitä ja keskustelua Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #yliopisto #meolemmeyliopisto. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

JUKOn ja yliopistosektorin liittojen Työehtosoppa-sivusto avaa yliopistolaisille työehtosopimuksen merkityksen ja sisällön: www.tyoehtosoppa.fi.

Yliopisto-faktat

Sopimukset | Yliopistojen yleinen työehtosopimus ja Harjoittelukoulujen työehtosopimus

Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Katja Aho (JUKO), toiminnanjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto), erityisasiantuntija Hanna Tanskanen (OAJ) sekä neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen (Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut) ja edunvalvontajohtaja Mia Weckman (Tieteentekijöiden liitto)

Pääsopijat | JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sivistystyönantaja Sivista

Yliopistojen yleinen työehtosopimus koskee noin 34 000:ta palkansaajaa.

Miksi työehtosopimusneuvottelut?

  • Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat työehtosopimukseen useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa.
  • Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä opetus- ja tutkimushenkilöstön kokonaistyöajasta ja muun asiantuntijahenkilöstön työaika- ja lomamääräyksistä. Työehtosopimus määrittää vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.
  • Työehtosopimukseen sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.